Reisapotheek

02-06-2017

Ik ga op reis en ik neem mee...

Hier vind je een overzicht van nuttige medicatie die je KAN meenemen op reis, best aan te passen aan de bestemming en de aard van je reis. Controleer hiervoor ook je huisapotheek, veel dingen heb je thuis waarschijnlijk al liggen. Het overzicht is bedoeld om je een volledig beeld te geven wat er allemaal kan voorkomen / nodig zijn. Als je jezelf een beetje kent, weet je waaraan je gevoelig bent en waaraan niet.

1. Mijn eigen gebruikelijke medicatie en specifieke voorzorgen

  • Je eigen medicatie die je dagelijks nodig hebt, neem je best in voldoende voorraad mee. Kijk ook je huisapotheek na en zoek een aantal producten uit die je regelmatig gebruikt/nodig hebt. Het is interessant om die ook mee te hebben. Ga je naar een zonnige bestemming kijk dan eerst na of uw medicatie geschikt is om in de zon mee te komen.
  • Sommige patiënten hebben specifiek materiaal zoals een bloeddrukmeter, bloedglucosemeter,... nodig. Vergeet ook niet het bijhorende testmateriaal zoals de test strips en de lancetten om bloed te prikken.
  • Op de website van het tropisch instituut (meer info: https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde) kan je nagaan of er voor je reisbestemming bepaalde vaccins nodig zijn en wanneer die dienen gezet te worden. Bekijk dit dus eens ruim op voorhand. Hier worden soms ook aanbevelingen gedaan om bepaalde nuttige medicatie (Malaria, antibiotica,...) reeds van thuis uit mee te nemen. https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/ziekten-en-vaccinaties.

2. Middel tegen pijn en koorts

  • Een middel tegen pijn en koorts dat als eerste keuze geldt is een middel op basis van paracetamol, dit kan voor kinderen en volwassenen en bestaat in siroop, tabletten, bruistabletten of instant zakjes.
  • Als tweede keuze kan ook een middel op basis van ibuprofen worden genomen, dit is ontstekingsremmend en kan met paracetamol afgewisseld worden bij hoge koorts of veel pijn. Dit bestaat in siroop, oploszakjes of tabletten. Bij inname van ibuprofen moet men veel drinken en kan er een reactie zijn met zonlicht. Ga je op reis naar een zonnige bestemming, wees hier dan voorzichtig mee!
  • Om zeker te zijn van koorts op een (zonnige) vakantie neem je best een koortsthermometer mee. Dan weet je zeker wanneer je iets koortswerend moet opstarten.

3. Middel voor maaglast en darmproblemen

Maag-en darmlast komt veel voor op vakantie en zou niet mogen ontbreken in de reisapotheek. Een lange rit met de auto, een ritje door de bergen met de bus,... het kan wat doen met ons evenwichtsorgaan. Door daar alles in de war te sturen kunnen we misselijk worden, met eventueel braken tot gevolg. 

  • Een product tegen reisziekte is bv. R Calm of de producten op basis van gember kunnen hier ook dienen.                     
  • Het nog steeds veel gevraagde Touristil is sinds eind 2014 niet meer verkrijgbaar!!

Op vakantie kom je steeds in aanraking met voedingsmiddelen die je niet gewoon bent om te eten of bereidingswijzen die iets verschillen van de onze thuis.              

Dit heeft een invloed op de vertering en dus op de maag en de darmen.

  • Bij misselijkheid en braken kan u Motilium of Primperan meenemen, let wel op dit is voorschriftplichtig geworden! Wat we vrij kunnen meegeven zijn de producten op basis van gember (zoals Zinzixx of Ginjer original) die ondertussen ook al hun werking bewezen hebben.
  • Voeding dat iets meer gekruid of pikanter is, iets meer thee of koffie drinken, een aperitiefje dat op de maag blijft werken,... heeft allemaal een invloed op het maagzuur in de maag. Bij teveel aan maagzuur kan je gebruik maken van kauw/zuigtabletten (bv.GERDoff, Gaviscon, Maalox,...) of siroop (in zakjes) (bv. Riopan).

Door wijzigingen in dieet op vakantie kan je stoelgang wijzigen: iets vaster of iets vloeibaarder. Als stoelgang te vast wordt, kan er constipatie optreden. 

  • Om dit te voorkomen moet je zeker voldoende water drinken en voldoende bewegen.   
  • Neem voldoende vezels in
  • ga naar het toilet als je moet gaan en hou je niet onnodig op, neem er zeker de tijd voor. 
  • Om de stoelgang nog meer te bevorderen, mag je dagelijks consti-transil nemen, dit zijn capsules met probiotica, algen en vezels.  Het product zorgt voor meer darmvulling en door de algen zal de stoelgang beter glijden. 
  • Wanneer de stoelgang al meer dan 3 dagen op zich laat wachten, kan je een product nemen dat de darmen meer gaat forceren, maar dat ook krampen kan geven (bv. Sollievo, Dulcolax).
  • Als je nog langer wacht met een toilet bezoek, is een lavement aangewezen.

Wanneer de stoelgang te vloeibaar en te frequent voorkomt, spreekt met van diarree. Dit kan je voorkomen door een aantal elementair handelingen in acht te nemen: 

  • handen wassen met water en zeep of gebruik van de alcogels is daarbij heel belangrijk, zeker voor het eten en na het toilet. 
  • Eet geen rauwe of onvoldoende gebakken voedingsmiddelen, let op met 'artisanale' ijsjes, slaatjes,... 
  • Drink geen water van de kraan, let ook op met ijsblokjes. Gebruik bij voorkeur water uit een (nog gesloten) fles. 
  • Preventief kan je ook probiotica nemen om je darmen al extra te wapenen tegen "vreemde indringers", bv. Orgitan care of Enterol.

Diarree behandelen met:

  • Imodium dat de diarree meteen stopt
  • de probiotica die de darmen gaan herstellen, bv. Orgitan fast, Probiotical of Enterol.
  • ORS zakjes gaan er voor zorgen dat je veel minder snel kan uitdrogen, dit is belangrijk bij (heel) warme vakanties. Er bestaan zelfs preparaten die ORS en de probiotica samen hebben, bv. Probiotical ORS.

4. Middel tegen insectenbeten en eventuele allergieën

Insecten zijn er in alle "geuren en kleuren", de ene al wat agressiever/gevaarlijker dan de andere. Controleer lang genoeg op voorhand of je in contact zal komen met de Malaria mug, Aedes mug (Zika, Dengue,...),... 

  • Muggenwerende middelen op basis van DEET (liefst 50% DEET, bv. Moustimug of Mouskito) zijn zeker nodig. Informeer ook of de muggen vooral 's nachts of overdag steken. Dit kan bv. via de website van het Tropisch Instituut. Tegen muggen in onze streken (W-Europa) zijn muggenbandjes met geraniol (Para'kito) en producten met een lager gehalte aan DEET ook voldoende.
  • Probeer bij een insectenbeet het insect te identificeren. Bij bijen, wespen,... bestaan hulpmiddelen om gif uit te zuigen (bv. Aspivenin), doe dit niet met de mond, je neemt namelijk zelf het gif op! Ga je naar een bosrijke omgeving op reis, neem dan zeker een tekenpincet mee. Teken dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden indien ze gedetecteerd worden. 
  • Insectenbeten behandelen kan via de Purigel (als voordeel hierbij is dat er ook arnica inzit die verzachtend werkt bij kneuzingen en blauwe plekken). Heb je makkelijk insectenbeten die snel zwellen, dan neem je best een cortisonezalf mee zoals Pannocort mee. Hier kan je ook een anti-allergicum mee combineren, bv. Cetirizine of Allergotab.

Allergie aan ogen of neus is meestal geweten door de persoon zelf en neem je dan best al zeker mee als je gevoelig bent. 

  • Voor allergie aan de ogen raden we Cromabak of Alleophta in monodosis aan.
  • Bij allergische rhinitis of neusloop kan je de snel inwerkende Atronase gebruiken of de iets tragere inwerkende Otrivine anti-allergie of Allegra Nasal gebruiken.

5. Middel bij verkoudheid

De reis naar onze vakantiebestemming is er vaak één van wisselende temperaturen en vermoeidheid. Als we op onze vakantiebestemming toekomen, krijgen we daar vaak te maken met airconditioning. De kans is zeker bestaande dat je op vakantie verkouden wordt. Kijk eens in je huisapotheek en neem een middel mee tegen neusverkoudheid en tegen hoest (makkelijkst in zuigtablet).

6. Middel voor wondzorg/irritaties

Een ongeluk is snel gebeurd. Snelverband met een aangepast ontsmettingsmiddel hoort ook in elke reisapotheek. 

  • Specifiek naar reisapotheek zijn de unidoses van Hibidil (ontsmetting), Hacdil (ontsmettende zeep) of Cicaplast wasgel om te ontsmetten. 
  • Om wonden te verzorgen kan je Mitocare of Flamigel mee nemen. Deze kan je ook bij zonnebrand gebruiken. Wonden van een dag oud of irritaties genezen snellen met behulp van Cicaplast balsem. 
  • Pleister die voorgeknipt zijn zijn makkelijk in gebruik, als je pleisters op rol verkiest, zie dan dat je geen schaartje vergeet! 😃
  • Steriele kompressen, kleefpleisters, windeltjes en wegwerphandschoenen maken de tas voor de eerste zorgen helemaal volledig.

7. Middelen bij een actieve vakantie

Bij een actieve vakantie kunnen verstuikingen makkelijker voor komen. 

  • Ijs kan je normaal ter plaatste krijgen, er bestaan ook instant-cold zakjes (éénmalig gebruik).
  • Een deken of aluminium isolatiedeken, dit beschermt tegen koude (= zilveren kant naar lichaam) of warmte (= gouden kant naar lichaam).
  • Flexagile crème, inmasseren bij pijn en zwelling, is op basis van smeerwortel en mag ook in de zon gebruikt worden.
  • Een elastische windel die versteviging biedt aan de gewrichten, driehoeksverband om de schouder te ondersteunen en drukverband bij hevige bloedingen neem je ook best mee, net als blarenpleisters of tweedehuidverband.

8. Voorzorgen bij zon

Zon is meestal een meevaller op vakantie. 

Preventie is hier heel belangrijk, vooral tijdens de piekuren van 11u tot 16u, blijf dan uit de zon. Bescherm je huid, hoofd en ogen tegen de felle zonnestralen met donkere, dicht geweven kledij, hoofdbedekking en zonnebril met UV-bescherming klasse 4. Huid die blootgesteld wordt aan de zon moet heel regelmatig (om de 2u) ingesmeerd worden, liefst met een voldoende hoge beschermingsfactor. Lees zeker ook onze blog over de zon! (https://gezondheidsadvies-apotheek-teirlinck.webnode.be/l/bescherming-tegen-de-zon).

Drink zeker voldoende water!

Personen die gevoelig zijn aan koortsblazen, gebruik preventief een lippenbalsem met SPF 50 en behandel de koortsblaas bij de eerste tinteling met bv. Herpatch serum of Erazaban crème.

Preventief kan je je huid op de zon voorbereiden door bepaalde capsules te nemen, afhankelijk van het doel. De ene zijn meer om een gevoelige huid te beschermen, andere zijn er om sneller een intens bruine kleur te krijgen: bv. Inneov zongevoeligheid, Lierac Sunissime, Solenium Intens,... Deze capsules moet je zeker twee tot drie weken voor vertrek beginnen nemen en gedurende de volledige reis. Nadien kan je de capsules ook nog nemen als je je bruine teint langer wil behouden.

Na buiten te vertoeven is het belangrijk om de huid terug te herstellen. Je kan je huid best eerst reinigen en nadien een goeie aftersun gebruiken. Is je huid toch verbrand, gebruik dan regelmatig Flamigel of Mitocare om hun afkoelende en zo ook pijnstillende werking. Stel de volgende dagen deze plaatsen niet meer bloot aan de zon!


En dan nu nog enkel checklists om uit te kiezen 😃

Wat kan er nog in mijn bagage zitten?

- Kledij

  • Ondergoed
  • Sokken
  • Shorts, broeken, riem (!), rokken, jurken
  • T-shirt, blouse, hemd
  • Trui, gilet
  • Pyjama
  • Schoenen, slippers, sportschoenen
  • Jas/regenjas
  • Zwemkledij en strandlaken
  • Hoed, pet, sjaal
  • Zakdoeken 

- Toiletzak

  • Tandenborstel en tandpasta, (oplader van elektrische tandenborstel)
  • Doucheproducten: shampoo, douchegel/crème/olie, intieme waslotion
  • Washandje, handdoek (klein - groot)
  • Scheermesje, scheerapparaat
  • Lichaamsverzorging: dag/nachtcrème, lippenbalsem, bodylotion
  • Haardroger, kam, borstel
  • Nagelknipper, vijltje, schaartje,..
  • Watten, oorstokjes
  • Deodorant
  • Spiegeltje
  • Lenzen / lensproducten
  • Make-up en reinigingsproducten
  • Inlegkruisjes, maandverband, tampons
  • Condooms

- Allerlei

  • Lectuur, gezelschapsspelletjes, speelkaarten
  • Strandspeelgoed, luchtmatras, zwembandjes
  • Toeristische informatie, woordenboekje
  • Rugzak, handtas, strandzak
  • Fiets, fietsslot, fietstas
  • Een beetje waspoeder
  • Naaitasje, veiligheidsspelden, zakmes, zaklamp
  • Pen en papier, plakband, touw, elastiek
  • Smartphone en oplader
  • Horloge / wekker
  • Foto- en filmapparaten en opladers
  • MP3 en oplader

Welke nuttige documenten kunnen nodig zijn?

    • Identiteitskaart, kids-ID, reispas, visum (en eventueel een kopie in de bagage)
    • Rijbewijs (indien nodig)
    • Lijstje met nuttige telefoonnummers (huisarts, apotheker, consulaat, noodnummer in je vakantieland,...)
    • Medische fiche: allergie, medische aandoeningen, bloedgroep, vaccinaties,....
    • Medicatieschema met van elk geneesmiddel de juiste samenstelling
    • Ziekteverzekering (World Assistance Card, Pluscard,...) en reisbijstand
    • Reisdocumenten: vliegtuig, trein, verblijf,...
    • Handleiding eerste hulp

Wat kan er nog in mijn handbagage zitten?

  • Portefeuille: contant geld (ook dit van de bestemming, indien daar niet met Euro's wordt betaald) en betaalkaarten (nummer van cardstop)
  • Medicatie voor onderweg in een doorschijnende plastieken zak, met attest van de huisarts!
  • Eten (licht verteerbaar) en drinken
  • Verfrissingsproducten, alco-gel, vochtige doekjes
  • Lippenbalsem (al dan niet met zonnefilter)
  • Speeltjes en lectuur voor onderweg
  • Smartphone (en oplader in de bagage)
  • Tablet (en oplader in de bagage)

Organisatie op het thuisfront

  • Verwittig politie van vertrek en aankomstdatum
  • Verzorging huisdieren
  • Verzorging planten/bloemen
  • Brievenbus leegmaken
  • Laat gordijnen/rolluiken open en dicht doen en gebruik tijdschakelaars om lichten aan en uit te laten springen, zo lijkt het alsof er beweging in de woning is
  • Spreek geen bericht in op je antwoordapparaat waaruit blijkt dat je voor langere tijd weg bent, schakel eventueel telefoon door naar je gsm/smartphone
  • Berg geld, juwelen, belangrijke documenten en waardevolle spullen op in bv. een (bank)kluis
  • Trek stekkers uit van toestellen die niet worden gebruikt
  • Verlaag de thermostaat van verwarming en warm water
  • Kijk bij vertrek de woning nog eens na: geen licht aangelaten, alle kranen dichtgedraaid, alle ramen en deuren vastgemaakt

Extra's bij een vliegreis

  • Bij vliegangst, raadpleeg je best je arts. Je kan ook gebruik maken van rustgevende tabletten op natuurlijke basis zoals bv. Sediplus.
  • Bij opstijgen en dalen kan dit problemen geven aan het trommelvlies. Dit kan je voorkomen door tijdens het opstijgen en dalen kleine slokjes water te drinken of iets te eten of kauwgom te kauwen. Indien dit niet voldoende is, kan je oordopjes speciaal voor de vliegreis gebruiken van bv. Blox of Alpine. Je kan ook medicatie of neusspray voor neusverkoudheid gebruiken een half uur voor vertrek om de druk op je trommelvlies sneller in evenwicht te krijgen en de pijn sneller te laten verminderen.
  • Vloeistoffen: telkens max 100ml per flacon met een max van 1l in totaal. Alle vloeistoffen (ook gel, crème of tandpasta!) moeten in een doorzichtige hersluitbare plastieken zak. Uitzonderingen zijn de vloeistoffen voor medicatie, babyvoeding en dieetvoeding.
  • Geen scherpe voorwerpen zoals nagelknipper, nagelvijl, schaartje,... Voor naalden die medicatie-gerelateerd zijn heeft u een medisch attest van je huisarts nodig!
  • Medicatie in de bagage bevriest, let op de bewaarvoorschriften van uw medicatie indien u die niet in uw handbagage wenst mee te nemen.
  • Meer info over het vertrek vind je hier: https://www.bruxx.be/nl/luchthaveninfo                                                Wees zeker 2u voor vertrek van een Europese vlucht en 3u voor vertrek van een intercontinentale vlucht aanwezig op de luchthaven. Je kan ook al thuis 24 tot 48u voor vertrek online inchecken en zelf je boardingpas afdrukken.
  • Algemene info over Zaventem met vertrek en aankomst vind je hier: https://www.bruxx.be/nl/vertrek-en-aankomst

Extra's bij een autovakantie

  • Verzekering: reisbijstand of eventueel tijdelijke omnium
  • Controleer je auto: geen onderhoudsbeurt nabij, banden (winter/zomer, slijtage en druk), reservewiel en nodige gereedschap, motorolie, koelvloeistof, ruitensproeiers
  • GPS up-to-date of wegenkaart
  • Verkeersinfo vind je hier: https://www.vab.be/nl/reizen
  • Wettelijke verplichtingen van het land van bestemming en de landen waar je doorheen moet reizen nakijken
  • Een antidiefstal-systeem op je dakkoffer of aanhangwagen/fietsendrager/..., stuurslot,...
  • Geen boorddocumenten achterlaten in de wagen, leg eventueel een kopie ervan samen met de reservesleutel van de wagen en de sleutels van thuis in je koffer/reistas. Laat geen waardevolle bezittingen zichtbaar achter in de wagen.
  • In de wagen aanwezig: zaklamp, handdoek, spons/zeemvel, paraplu, fluo-vestje, gevarendriehoek,...
  • De reis zelf: verzorg jezelf!
  • Neem geen zware maaltijd, deze leiden tot loomheid. Eet regelmatig lichtverteerbare hapjes en drink regelmatig water
  • Rij max 2u aan één stuk, wissel regelmatig van bestuurder, stop regelmatig om de benen te strekken
  • Rij bij voorkeur niet 's nachts en laat de copiloot ook wakker blijven
  • Om concentratie te bevorderen kan je koffie of cafeïne houdende dranken drinken. Cafeïne bestaat ook in zuigtabletten, bv. Hypergy.

Bron: Sandoz, La Roche Posay, Johnson&Johnson

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin