L-Lysine

16-03-2018

Wat is L-Lysine?

L-Lysine is een essentieel en natuurlijk voorkomend aminozuur. Een essentieel aminozuur is een aminozuur dat de mens zelf niet kan aanmaken, maar dat we wel nodig hebben om te functioneren. We moeten het dus via de voeding binnen krijgen.

L-Lysine is een aminozuur waar onze eiwitten mee gemaakt worden, en wat dus veel terug te vinden is in vlees, kip en vis. Het komt in mindere mate voor in eieren, peulvruchten (bonen, erwten, linzen) en zuivelproducten.

Vegetariërs en veganisten hebben vaak een L-Lysine-tekort omdat dit voornamelijk aanwezig is in dierlijke producten, en slechts in mindere mate in groeten.

Symptomen van een lysine tekort zijn eerder algemeen: afnemend concentratievermogen, chronische vermoeidheid, duizeligheid, groeiremming, angst en een verminderde immuniteit.

Wat doet L-Lysine in ons lichaam?

  • L-Lysine draagt bij tot de proteïneopbouw in het lichaam, proteïnen worden teruggevonden in de spieren. Bodybuilders doen hier een beroep op om hun spiermassa te laten groeien.
  • Uit L-Lysine wordt Carnitine gevormd. Dit is belangrijk voor de energieproductie in het lichaam, een tekort geeft aanleiding tot vermoeidheid en overgewicht. Carnitine is ook een antioxidant met een beschermende werking op het hart en de bloedvaten. Het is Acetyl-L-Carnitine die ter hoogte van de hersenen extra energie geeft en een beschermende rol speelt.
  • In de geneeskunde wordt een beroep gedaan op L-Lysine om de snelheid van een medicijn sneller te laten werken. Dit wordt bijvoorbeeld gecombineerd met ibuprofen om pijnen zoals hoofdpijn, menstruatiepijn, tandpijn,... sneller onder controle te krijgen.
  • Als voedingssupplement wordt het gebruikt omwille van zijn preventieve antivirale werking, vooral door de remmende werking op Herpes zoster (Zona) en Herpes simplex (koortsblaasjes). Dit geldt niet voor genitale herpes!
  • In de cosmetica wordt L-Lysine gebruikt omwille van de geur en als conditioner en antistatisch bestanddeel in haar- en huidproducten.

L-Lysine en koortsblaasjes

Hierbij is vooral de wisselwerking tussen Arginine en L-Lysine belangrijk.

Arginine is een prima voedingsbron voor het herpesvirus. Het Herpesvirus gaat de Arginine gebruiken om te vermenigvuldigen waardoor een opstoot van een koortsblaasje of zona kan plaatsvinden.

L-Lysine gaat dit tegenwerken en de vermenigvuldiging van het Herpesvirus verminderen door in competitie te gaan met arginine. Arginine en L-Lysine worden langs dezelfde poort opgenomen. Als er veel arginine rond het virus aanwezig is gaat het virus sterk kunnen vermeerderen met de gekende "ziekteverschijnselen". Dit kan tegengewerkt worden door de hoeveelheid arginine te verminderen door hierbij rekening te houden met dieet, namelijk arginine-houdende voeding verminderen of zelfs vermijden. Dit kan ook door de hoeveelheid in te nemen lysine op te drijven door veel meer L-Lysine houdende voeding op te nemen of door een lysine voedingssupplement in te nemen.

Arginine

Echter Arginine is ook een essentieel aminozuur voor kinderen. Volwassenen kunnen Arginine zelf aanmaken.

Arginine is zeker nodig in het lichaam door zijn positief effect bij onder andere angina pectoris, hoge bloeddruk, hartfalen, hart- en vaatziekten, pre-eclampsie, etalagebenen en impotentie.

Arginine vind je terug in chocola, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien en champignons.

Indien je vaak (vanaf 3 x per jaar) een koortsblaasje(s) krijgt, kan je preventief handelen:

Dieet:

  • Minder innemen van chocola, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien en champignons
  • Meer innemen van kip, vlees, vis, eieren, zuivelproducten en peulvruchten (bonen, erwten, linzen)

Voedingssupplement: bv. hoog gedoseerd L-Lysine van Pure Encapsulations:

  • Voedingssupplementen worden bij voorkeur 15 à 20 min voor de maaltijd ingenomen.
  • Je kan L-Lysine in kuurvorm gebruiken, in de periode dat je het meest last hebt van koortsblaasjes. Start 14 dagen bv. voor de ski-reis met 3 x 1 caps per dag en neem dit door tijdens en na de ski-reis tot het doosje leeg is. Eén potje is voor 30 dagen. Wanneer er toch een koortsblaasje zou doorkomen (L-Lysine is geen wondermiddel, maar wel een hulpmiddel), neem dan gedurende max 3 dagen een verhoogde dosis van 3 x 2 capsules per dag en bouw dan terug af naar 3 x 1 capsule per dag.
  • Indien gewenst mag dit product ook continu gebruikt worden, de dosering is dan 1 capsule per dag zonder neveneffecten. Wij raden echter aan om het enkel in kuurvorm te nemen in een periode van verhoogde behoefte.

Door gebrek aan studies tijdens zwangerschap en borstvoeding, mogen die dan ook niet gebruikt worden. Voor kinderen onder de 6 jaar is er geen nood aan dit product. Vanaf 6 jaar mag je 1 x 1 capsule per dag geven in de periode van verhoogde behoefte.

Vraag naar ons aanbod in de apotheek of bekijk ze via www.apotheekteirlinck.be!

Bron:

Dermatologica. 1987;175(4):183-90. Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Griffith RS1, Walsh DE, Myrmel KH, Thompson RW, Behforooz A.

Acta Derm Venereol. 1980;60(1):85-7. Lysine prophylaxis in recurrent herpes simplex labialis: a double-blind, controlled crossover study. Milman N, Scheibel J, Jessen O.

Cutis. 1984 Oct;34(4):366-73. Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride. McCune MA, Perry HO, Muller SA, O'Fallon WM

www.purecaps.be 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin