Handverzorging

08-12-2017

Goede hygiëne

Was regelmatig uw handen. Een goede handhygiëne is belangrijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en infecties te voorkomen. 

Handen reinigen kan zowel met handalcohol als met water en zeep. 

Reinig steeds voldoende lang, goed tussen de vingers, ter hoogte van de vingernagels en polsen. Hou hierbij in het achterhoofd dat ringen, armbanden, horloges,... een broeihaard van bacteriën vormen en dus extra aandacht vragen bij het wassen en ontsmetten. 

Wanneer reinigen we best onze handen?

We wassen onze handen voor het eten en na het toilet bezoek met water en zeep.       Dit is voldoende en hier heeft handalcohol geen meerwaarde.

Bij luchtwegaandoeningen (hoesten, niezen, snuiten,...) en bij maag- en darmaandoeningen is het aangewezen om de handen meer te gaan wassen met water en zeep of bijkomend te reinigen met handalcohol. Het voordeel van de handalcohol is dat deze meer bacteriën op een (iets) kortere tijd kan verwijderen, op voorwaarde dat men voldoende handalcohol gebruikt.

Om wassen makkelijk en leuk te houden hebben we de dettol foam in pompflesje of in flacon met bewegingssensor. Voor droge handen is er de Eucerin handwasolie in pompflesje. Indien je handen wil ontsmetten hebben we de handalcohol in knijpflesjes of in spray of de ontsmettende doekjes, waarmee je ook voorwerpen en oppervlakten kan ontsmetten.

Tip om kleuters te helpen om goed hun handen te wassen: www.handigehans.be 

Voor de lagere school en de middelbare school is er: https://e-bug.eu/index.html 

Bescherm je handen

Handen zijn elke dag onderhevig aan verschillende aanvallen van reinigingsproducten, water, zon, koude,... ze komen met veel in aanraking en dit kan aanleiding geven tot kwetsuren of kloven.  Door het dragen van handschoenen als je schoonmaakproducten gaat gebruiken, voorkom je dat je handen uitdrogen en zijn natuurlijke beschermende stoffen verliest. Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt. Onbeschermde handen kunnen hierbij ruw worden of (kleine) kwetsuren oplopen, de huidbarrière wordt hierdoor aangetast. Bescherm je handen tegen de koude met warme handschoenen of wanten indien je snel koude vingers hebt. Vrieskoude doet pijn, droogt uit en gaat kloven in de hand werken.

Handcrème overal

Het beste moment om je handen te verzorgen is onmiddellijk na het wassen en voor het slapen gaan. Indien je makkelijk droge handen hebt, kan je er een gewoonte van maken om op verloren momenten je handen in te smeren, bv. als je naar je auto wandelt, als je uit je auto stapt, als je op de lift moet wachten, tussen twee taken door,... Handcrème kan je niet daarom teveel hebben en legt je voor een optimaal resultaat op meerdere plaatsen: op je nachtkastje, in de keuken, in de auto, op je bureau,...

Smeer ook je handen in voordat je je nagellak verwijdert. Hierdoor bescherm je je handen tegen het uitdrogend effect van de dissolvent, zeker als deze aceton bevat.

Handcrèmes bestaan in vele soorten, met en zonder parfum.  Heel vettige handcrèmes, vooral voor 's avonds zijn er bijvoorbeeld van Neutrogena. Voor voedende crèmes zit je goed bij Widmer, Vichy, Eucerin, La Roche Posay en Uriage. Op natuurlijke basis zijn er handcrèmes van Bee Nature en Roger Et Gallet. Vocht inbrengende crèmes met ureum zijn er van Eucerin. Handcrèmes die een barrière vormen tegen water zijn goed van La Roche Posay en Uriage.

Speciaal voor kloven is er de hydrofilmtecnologie van Urgo (kloven afschermen, zelfs bij veel in water zitten) of de vette klovenzalfjes van Uriage, Neutrogena,...

Winterhanden en wintertenen

Dit is eigenlijk een aandoening van de kleine bloedvaten, waarbij de kleine venen trager reageren dan de kleine adres met plaatselijke rood-blauwe zwelling, jeuk en branderig gevoel van handen en/of tenen en pijn tot gevolg. De klachten ontwikkelen zich heel plots en worden erger bij opwarmen.

Een oplossing is de doorbloeding ter hoogte van de handen en voeten (kan zelfs last geven tot aan de dijen) bevorderen door wisselbaden te nemen, infra-roodsauna voor de handen/voeten, handen en voeten warm en droog houden (eventueel met antitranspirant zoals Axitrans), regelmatig bewegen, bepaalde crèmes (zoals de Chiroxy crème van Auriga). Bij ernstige gevallen kan de arts ook medicatie voorschrijven.

www.apotheekteirlinck.be 

Bron: https://www.ubentingoedehanden.be/nl

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin