Haaruitval

06-10-2017

Het haar in detail

Een haarzakje of haarfollikel is de functionele eenheid van een haar met daarrond een zenuw en verzorgende bloedvaatjes, een talgkliertje en een spiertje waardoor de haar zich op kan richten bijvoorbeeld bij kou (kippenvel). Haarfollikels worden vrijwel over het hele lichaamshuid teruggevonden met uitzondering van de handpalmen, voetzolen, lippen en oogleden. De structuur van het haarfollikel bepaalt de vorm van de haren. Een gekromde haarfollikel vormt tijdens de haarcyclus een draaiing van het haar, wat een krul veroorzaakt. Schaamhaar is doorgaans gekrulder dan hoofdhaar en ook raciale verschillen qua haarstructuur worden hierdoor verklaard.

Het levende deel van het haar is de haarwortel. De haarwortel ligt altijd schuin onder de huid (onzichtbaar) en is er stevig verankerd. Hierdoor wordt de groeirichting van het haar bepaald. De haarwortel is erg actief! Hij produceert ontelbaar veel nieuwe cellen, waardoor het haar kan blijven groeien. De haarcellen behoren tot een van de snelst delende cellen van ons lichaam. Nieuwe haarcellen worden achter elkaar het haarwortelkanaal ingeduwd, waardoor deze opschuiven en steeds verder naar buiten komen.

De afgestorven haarcellen die door de hoofdhuid naar buiten komen, is wat wij het haar noemen. De kwaliteit van je haar wordt mee bepaald door de voedingstoffen waarmee jouw haarwortel wordt gevoed. Haar bestaat onder andere uit vetten, water, mineralen, melanine en voornamelijk keratine. Haar groeit gemiddeld zo'n 15 centimeter per jaar en heeft een diameter van ongeveer 0,05 mm.

Haarkleur zegt ook iets over enkele eigenschappen van het haar en de haarbos. Haarkleur wordt bepaald door een verhouding van 2 pigmenten: het donkere eumelanine en het lichte feomelanine, met tot resultaat zwart, blond, bruin of rood haar. Bij het verouderen wordt het haar grijs of wit doordat er minder melanine wordt aangemaakt in de haarzakjes en waardoor de groeiende haren geen pigment meer mee krijgen. Een veralgemening tussen haarkleur en haarbos: blonde types hebben fijnere haren, maar hebben over het algemeen de meeste haren op hun hoofd. Terwijl bij bruine, rode en zwarte types de haren dikker, maar minder talrijk aanwezig zijn. Binnen deze laatste groep hebben de roodharige mensen de minste haren op hun hoofd.

Haargroeicyclus

Door de verschillende soorten cycli in de verschillende haarfollikels ontstaan verschillende haarsoorten. We onderscheiden hoofdhaar, pubisbeharing (ter hoogte van de geslachtsdelen, vanaf de pubertijd), axillaire beharing (ter hoogte van de oksels, vanaf de pubertijd), wenkbrauwen, wimpers, borstharen, been- en armbeharing en lichte, bijna onzichtbare lichaamsbeharing elders. Korte haarcycli leiden tot korte haren, zoals wimpers en wenkbrauwen. Haarfollikels met langere haarcycli geven langere haren. Dit betekent ook dat de lengte van de haren beperkt blijft tot de duur van een haarcyclus in een haarfollikel. Haren kunnen daarom niet onbeperkt blijven groeien. Na verloop van tijd valt dit haar uit om vervolgens plaats te maken voor een nieuw haar. De haargroeicyclus bestaat uit drie fases:

1. De anagene fase of groeifase duurt ongeveer twee tot zes jaar. Tijdens deze fase worden nieuwe haarcellen aangemaakt om haren te vormen. Haar groeit dagelijks ongeveer 0,35 mm en kan in de groeifase ongeveer 25 tot 70 cm lang worden. Ongeveer 85 tot 90 procent van ons haar bevindt zich in de groeifase.

2. De katagene fase of overgangsfase duurt twee weken. Het haar heeft zijn maximale lengte bereikt, groeit niet meer en bereidt zich voor om uit te vallen. Het haarzakje krimpt en de haarwortel is minder stevig verankerd in de huid. Slechts 1 tot 3 procent van al je haar bevindt zich in de overgangsfase.

3. De telogene fase wordt ook wel de rustfase genoemd en duurt 3 à 4 maanden. Tijdens deze fase rust het haar in de haarfollikel. Het haar zal echter zo'n 1 tot 3 maanden in de rustfase blijven voordat het door wassen of kammen uitvalt of voordat het door een nieuw haar in de groeifase worden uitgestoten. In een normale haargroeicyclus vallen dagelijks tot wel 100 haren per dag uit. Dit is heel gewoon. Tussen 10 en 15 procent van je haar zit in de rustfase.

De cycli in de haarfollikels zijn niet gelijklopend. Ze eindigen dus allen op andere momenten, waardoor men geleidelijk aan de haren verliest en weer bijgroeit, zonder op te vallen. Gemiddeld verliest een persoon zo'n 70 hoofdharen per dag. Na een chemotherapie zijn alle cycli gelijktijdig afgebroken en zal men na het terug groeien een periode kennen waarop een groot deel van de haren gelijktijdig het einde van de haarcyclus bereikt. Op dit punt vallen opnieuw veel haren gelijktijdig uit.

De haarcyclus herhaalt zich ongeveer 20 keer. De haargroeifase is per persoon verschillend. Heb je een korte haargroeicyclus, dan zal kaalheid eerder optreden dan bij mensen met een lange haargroeicyclus. Bij het verouderingsproces sterven geleidelijk aan meer haarfollikels af, waardoor kaalheid ontstaat. Mannen zijn meer onderhevig aan kaalheid dan vrouwen. Toch komen er genetische afwijkingen voor bij vrouwen die een gelijkaardige ouderdomskaalheid ontwikkelen als mannen. Enkel door het afsterven of vernietigen van het haarzakje zal er geen mogelijkheid meer zijn tot haargroei. Chemotherapie vernietigt enkel de snel vernieuwende binnenste cellaag in het haarzakje, maar laat de follikel zelf intact. De haarcyclus wordt afgebroken waardoor het haar uitvalt, maar de haarvorming zal zich na de therapie hernemen aangezien de haarfollikel niet vernietigd werd.

Symptomen, de meest voorkomende kenmerken van haaraandoeningen:

  • Toegenomen haaruitval
  • Verminderde haarbezetting
  • Abnormale haarstructuur
  • Hoofdhuidafwijkingen
  • Schilfers op de hoofdhuid
  • Ontstekingen van de hoofdhuid
  • Jeuk van de hoofdhuid
  • Irritatie van de hoofdhuid
  • Pijn op de hoofdhuid
  • Erytheem (huid krijgt rode kleur)

Risicofactoren, die haaruitval kunnen bevorderen:

  • Narcose
  • Seizoen (voornamelijk lente en herfst)
  • Zware infecties (algemeen)
  • Zware stressfactoren
  • Tekorten aan bepaalde vitamines (ijzer, vitb12, zink)
  • Schildklieraandoeningen
  • Medicatie
  • Forse vermagering
  • Hormonale veranderingen, o.a. pubertijd, postpartum, menopauze

Behandelen

Wij kunnen u verschillende producten aanraden. Indien deze geen resultaat hebben, moet u een afspraak maken met de dermatoloog. Zij kunnen door onderzoek van een bloedstaal, biopsie van de hoofdhuid, tellen van haren en evaluatie van de staat van de haren een volledig beeld vormen van de oorsprong van de haaruitval en de gepaste (medische) behandeling.

Gezond haar begint bij de haarwortel. Alleen een gezonde haarwortel produceert sterk, vol en gezond haar. Door drukte en stresssituaties, door een onvolledig voedingspatroon of het volgen van een dieet, bij wisseling van seizoenen, door gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bij herstel na ziekte, na de zwangerschap of tijdens de menopauze kan de haarwortel extra voeding gebruiken om het natuurlijke groeiproces van het haar te ondersteunen. Ongeveer een derde van alle vrouwen krijgt tijdens haar leven hier wel eens mee te maken.

Extra voeding voor de haarwortel kan via een voedingssupplement worden ingenomen. Periodieke haaruitval kan met behulp van extra vitaminen zoals Omnivit Haar of Phytophanere. Indien de haaruitval feller is en gepaard gaat met dof en breekbaar haar, kan men keratine bij nemen zoals Capillae.

Verzorging van haar en haarwortel kan ook van buitenaf. Haren kunnen uitvallen als reactie op een recente gebeurtenis. Om deze fase van haaruitval te doen stoppen gebruikt men Aminexil of het natuurlijke Phytocyane. Lichte haaruitval kan met behulp van een shampoo behandeld worden. Is de haaruitval ernstiger, dan is men beter geholpen met de haarampullen.

  • Aminexil shampoo en aminexil conditioner
  • Aminexil Clinical ampullen voor de man of de vrouw
  • Phytocyane shampoo

Als haaruitval reeds lange tijd plaats vindt met vele uitgevallen haren en waarbij de haarfollikel van die uitgevallen haren in de rustfase blijft hangen, spreekt men van uitgedund haar. Deze haarfollikel kan terug geactiveerd worden, indien deze nog niet verhard is, met andere woorden als het haar nog niet te lang (ongeveer minder dan vier jaar) is uitgevallen. Hier is men best met de Neogenic of Densi-solutions of Phytolium als natuurlijk alternatief. Deze producten gaan naast hun activerende werking op de haarfollikel ook het haar herstellen en meer volume geven.


Verzorg uw haren zodat je binnenkort niet met deze t-shirt moet rondlopen... :-)


Bekijk meer van onze producten via www.apotheekteirlinck.be

Bron: Vichy, Priorin, UZLeuven

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin