Fec-O-Test

04-08-2017

Dikke darm

Voedsel wordt ingenomen via de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm en komt zo in de dikke darm terecht. Na de dikke darm gaat het voedsel langs een sluitspier en verlaat dit het lichaam via de anus of aars.

De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit drie delen: de appendix of blinde darm, het colon of de karteldarm en het rectum of de endeldarm.

De darmwand is opgebouwd uit aan de buitenkant: bindweefsel of steunweefsel en bloedvaten, 2 spierlagen, een laag met bloedvaten en zenuwen en een slijmlaag aan de binnenkant.

Het voedsel heeft al een heel verteringsproces ondergaan voordat het in de dikke darm terecht komt. Toch kan er nog heel wat nuttigs uit die verteerde resten gehaald worden. De (vooral nog plantaardige) etensresten worden verder verteerd onder andere met behulp van de vele aanwezige goede darmbacteriën. Er worden ook vocht en voedingszouten terug opgenomen. De verteerde etensresten worden tot slot gebundeld tot de uiteindelijke stoelgang.

Dikke darmkanker

Een exacte oorzaak van dikke darmkanker is niet aan te duiden, toch zijn er een aantal factoren en aandoeningen die dikke darmkanker in de hand kunnen werken:

  • In de dikke darm ontstaan vroeg of laat poliepen. Deze poliepen zijn in het begin steeds goedaardig. Het duurt echter lang (8 tot 10 jaar) vooraleer deze poliepen kwaadaardig kunnen worden.
  • Bij chronische ontstekingen aan de dikke darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), vooral wanneer deze verschillende jaren blijven aanslepen, wordt aangeraden om regelmatig een endoscopie te laten uitvoeren.
  • Bij een eerder behandelde dikke darmkanker heeft het gezonde weefsel de neiging om sneller een kwaadaardig gezwel te vormen.
  • Er zijn enkel erfelijk overdraagbare darmkankers bekend, deze zijn eerder zeldzaam: Lynch syndroom (voorheen HNPCC), Familiale Adenomateuze Polyposis (FAP) en Familiaal colorectaal carcinoma.
  • Bepaalde leef- en eetgewoonten verhogen het risico op dikke darmkanker: eten van rood vlees en vleeswaren, drinken van alcohol (vooral bij drie of meer glazen per dag), roken en overgewicht. Het risico kan verlaagd worden door lichaamsbeweging en eten van vezelrijke voeding.

Statistieken

  • 1 op 20 Belgen krijgt ooit de diagnose van dikke darmkanker.
  • Per dag zijn er 22 nieuwe gevallen van dikke darmkanker.


  • Dikke darmkanker komt voor 90% voor bij personen ouder dan 50 jaar, dus 10% van de dikke darmkankers situeert zich bij mensen jonger dan 50!
  • 20% van de dikke darmkankers zijn familiaal of erfelijk. 80% van de dikke darmkankers ontstaan door poliepen, chronische ontsteking, slechtere leef- en eetgewoonten,...
  • Van de 1.000 gedetecteerde poliepen zijn er 100 poliepen groter dan 1cm en worden 25 poliepen uiteindelijk kwaadaardig (kanker).
  • Jaarlijks zijn er wereldwijd ongeveer 500.000 overlijdens ten gevolge van dikke darmkanker. Dit komt neer op 1.370 overlijdens per dag, wereldwijd. Voor de Belgen betekent dit een 3.000 overlijdens per jaar of 8 overlijdens per dag.
  • Dikke darmkanker staat op de derde plaats van de meest dodelijke kankers, na longkanker en borstkanker.
  • Bij een vroegtijdige detectie van dikke darmkanker is de kans op genezing 90%.

Alarmsignalen

  • Een onverklaarbare en aanhoudende verandering van de stoelgang
  • Aanwezigheid van bloed in de stoelgang
  • Aanhoudende buikpijn en krampen
  • Gewichtsverlies zonder een duidelijk aanwijsbare reden
  • Bloedarmoede met een tekort aan ijzer

iFOB-test

iFOB staat voor intestinaal fecaal occult bloed. Hierbij gaat het dus over een test voor het opsporen van bloed in de stoelgang. Bij een positieve test moet u zeker bij een (huis)arts langs gaan en dient er in overleg eventueel een endoscopie uitgevoerd te worden. Bloed in de stoelgang kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Het kan wijzen op poliepen of kanker, maar ook op een darmontsteking, een zweer, een aambei of een kloofje in de anus. Belangrijk hierbij is dat vrouwen die nog menstrueren de test best doen buiten de menstruatieperiode!

Om dit op te sporen kent u ongetwijfeld de test die via de overheid gratis verdeeld wordt voor het bevolkingsonderzoek onder de inwoners van 50 jaar tot 74 jaar. (Meer info op https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be)


Een voordeel van een ontlastingsonderzoek is dat het eenvoudig en goedkoop is, maar bovendien niet belastend voor de patiënt, het nadeel is dat de test niet specifiek voor poliepen en kanker is. Daarbij komt dat poliepen en kwaadaardige gezwellen niet elke dag bloeden, waardoor na 1 test dus een vals negatief resultaat uit de bus kan komen...

De Fec-O-Test werd ontwikkeld omdat het ook belangrijker wordt om dikke darmkanker op te sporen bij mensen jonger dan 50 jaar of ouder dan 74 jaar. Wereldwijd wordt aangeraden om vanaf de leeftijd van 45 jaar een jaarlijkse controle van de stoelgang te doen. De Fec-O-Test is een test waarbij naar microscopisch bloed wordt gezocht in drie opeenvolgende stoelgangstalen. De kans dat er een vals negatief resultaat is, wordt zo aanzienlijk verminderd.

Het gebruik van de Fec-O-Test in 5 stappen

  • Verzamel de stoelgang op de meegeleverde papieren band (band in de WC op de bril plakken). Er worden drie banden meegeleverd voor drie stoelgangstalen.
  • Het dopje van de spuit draaien en de steel ongeveer 2cm diep op 3 verschillende plaatsen in de stoelgang prikken.
  • Deze steel terug in de spuit met oplossing steken, dop stevig vast draaien en in zijn plastic zakje steken. Het geheel bewaren in de koelkast.

àStap 1 tem 3 nog 2 keer herhalen zodat de spuit stoelgangstalen van 3 opeenvolgende stoelgangen bevat.

  • Laat de spuit uit de koelkast en wacht tot deze op kamertemperatuur is. Breek het topje van de spuit.
  • Laat 6 druppels vallen op het ronde venster (monsterputje). Lees het resultaat af na 10 minuten.

Meer info en beeldmateriaal: https://www.fecotest.be/nl/home

Tip: contacteer je mutualiteit, soms wordt er een tegemoetkoming voorzien bij aankoop van de test!

Bron: UZ Gent, Fagron

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin