Droge huid: Hygiëne en verzorging

03-02-2017

Onze huid

De huid is het grootste orgaan van de mens, ze kan tot wel 15 à 20kg lichaamsgewicht innemen. Ze is heel krachtig en complex en heeft het vermogen zich, in normale gevallen, om de vier weken te vernieuwen. 

Ze omvat verschillende huidlagen met elk hun functie, daarin zitten nog talgklieren, zweetklieren en bloedvaten. De huid is niet overal even dik, de dunste huid is ter hoogte van de oogleden en de dikste huid is ter hoogte van voetzolen. 

De lippen zijn een specifiek stukje huid. De huid is hier heel dun en er zijn enkel talgklieren op de rand van de lippen.

De huid heeft als voornaamste functie een barrière vormen tegen schadelijke invloeden van buiten af.

De huid beschermt ons onder andere tegen uitdrogen, tegen infecties, tegen zonnestralen, ze regelt mee onze lichaamstemperatuur. Daarnaast heeft ze ook een gevoelsfunctie, namelijk de tastzin en pijnprikkels doorgeven. 

Andere (nuttige) functies zijn aanmaak van vitamine D, afvoer van afvalstoffen (via zweet), opslag vetreserves,...

Voor een goede werking van de huid moet deze intact, soepel en elastisch zijn. De huid doet dit voor een stukje al zelf; ze maakt talg aan om de huid soepel te houden. Zoals je misschien al gemerkt hebt, voelt de huid in winter en zomer anders aan. In de zomer is de huid iets dikker door de invloed van de zon en ze maakt daarbij ook iets meer talg aan. Hierdoor is de huid beter gevoed en beter bestand tegen invloeden van buitenaf. 

In de winter echter wordt de huid iets dunner en de hoeveelheid talg vermindert, waardoor de huid nood kan hebben aan extra voeding van buitenaf. Bij een goede verzorging hoort een goede reiniging en hydratie. 

Voeden met rijkere crèmes is meer nodig in de wintermaanden of bij zeer droge huid.


Een droge huid

Als een huid begint uit te drogen wordt deze trekkering, oncomfortabel, de huid vertoont hier onzichtbare "schade". Dit kan het geval zijn na een (agressievere) reiniging of blootstelling aan droge lucht. Een uitdrogende huid kan gepaard gaan met jeuk. 

De huid kan ook schilferig worden of zelfs barsten vertonen. Hier is de huid zichtbaar aangetast. De huid wordt hierdoor gevoeliger en kan zijn barrièrefunctie niet goed vervullen. Ze is vatbaarder voor irritatie en infectie.

Bij een droge huid kunnen er droogte lijntjes ontstaan. In het gelaat zijn dit de zogenaamde expressierimpeltjes of lachrimpeltjes. De huid zal ook dikker en ruwer worden, met sterke afschilfering en kloven tot gevolg. Dit zie je sneller op handen en voeten, waar de huid sowieso al dikker is. 

Lippen zijn heel vatbaar voor uitdroging, ze vertonen snel schilfers en kloven.

Een droge huid komt voor op elke leeftijd, maar vooral baby's en ouderen zijn hier gevoeliger voor.

Een droge huid wordt eerst zichtbaar op het scheenbeen en de voet, hier bevinden zich namelijk minder talgklieren. 

Er zijn ook bepaalde aandoeningen die de huidbarrière aantasten: eczeem en psoriasis zijn de bekendste.

Eczeem

Psoriasis


Reinigen en behandelen

De huid goed reinigen blijft belangrijk! 

Dit gebeurt best met een milde reiniger zonder zeep: waslotion, wascrème of wasolie, specifiek aangepast aan haar, gelaat, lichaam of intieme zone. 

Er bestaan ook reinigingsproducten (reinigingslotion) die niet afgespoeld moeten worden, deze zijn er speciaal voor een heel droge huid. Dit staat dan specifiek op de fles! 

De huid afspoelen met water gaat deze namelijk uitdrogen. Hierbij kan je ook eens kijken naar de hardheid van het water; hoe meer kalk in het water, hoe meer dit de huid zal uitdrogen. Ook de temperatuur is van belang; hoe warmer het water, hoe meer je je huid zal uitdrogen. 

Neem dus zeker geen heet bad, beperk de tijd dat je in bad zit en gebruik een badolie in plaats van badschuim. Nog beter is douchen met niet te warm water en doucheolie of douchecrème in plaats van douchegel. 

Belangrijk voor de hoofdhuid: behandel schilfers! Dit is belangrijk om haaruitval tegen te gaan.

De verzorging van de huid gebeurt best via hydraterende crèmes en dit dagelijks, afhankelijk van je bezigheden. Als je veel in water zit, zal je meerdere keren per dag moeten smeren, bvb zwemmers, poetshulp, als je vaak handen moet wassen,... 

De hydraterende crèmes zijn er specifiek voor ogen, lippen, gelaat, lichaam, handen en voeten. De texturen gaan van licht/gel naar rijker/melk naar heel rijk/crème of gewoon beschermend/balsem. 

Oksels verdienen hier een specifieke aandacht. Als je oksels te droog worden, kijk op de verpakking van je deodorant of er aluminiumzouten in zitten. Deze gaan de huid uitdrogen (dit is wel interessant voor mensen die snel zweten).

Heb je jeuk, dan wordt afgeraden om te krabben, want dit wakkert de jeuk nog meer aan en men krijgt krabletsels die de huidbarrière nog meer gaan verstoren. 

Er zijn kalmerende crèmes zonder cortisone beschikbaar (Cortisone zal naast zijn ontstekingsremmende werking, ook de huid aantasten, bij langdurig gebruik wordt deze steeds dunnen en brozer, men krijgt hierdoor een perkamenten huid, met alle gevolgen van dien).


Algemene tips

Stook het huis niet te warm zodat de lucht niet te droog wordt. 

Zorg eventueel voor een luchtbevochtiger of waterverdampers aan de centrale verwarmingsradiatoren om de vochtigheidsgraad van de lucht op peil te houden.

Bescherm bij koud weer de huid met goede kleding (muts, sjaal en handschoenen).

Gebruik zeepvrije producten zonder parfum of met een hypoallergeen parfum (dit is dermatologisch getest!). Zeep en parfum kunnen agressief zijn op de huid en werken allergie/eczeem in de hand.

Vermijd zweten, want het zout in zweet werkt uitdroging van de huid in de hand.

Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding. Voldoende vitamines A en B dragen bij tot een gezonde huid.

Probeer voldoende te drinken, tot 1.5l extra water per dag. 

Het tegengaan van uitdroging komt ook de huid ten goede. Daarom is het ook verstandig om niet teveel vochtafdrijvende dranken (bv. koffie en alcohol) te nuttigen. 

Weetje: 1 tas koffie vraagt een glas water extra om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden.

De huid heeft sociaal een grote impact, dit is het eerste wat je ziet. 

Als je weet wat je problemen/zwakken plekken zijn, kan je hier op inspelen met de juiste producten. 

Ga daarom bij problemen naar een dermatoloog, die kunnen beter de oorzaak vaststellen en gepast handelen.

Gebruik niet op eigen houtje een cortisonecrème, die maskeert de oorzaak en maakt het stellen van een juiste diagnose dus moeilijk.

Onze gamma's in de apotheek: Uriage, La Roche Posay, Eucerin, Vichy, Lierac, Widmer

Kom gerust langs in onze apotheek voor extra tips en advies om een droge huid te voorkomen en te behandelen!

Bij vragen over andere gamma's doen we ons best om hier een antwoord op te geven.

Je kan bij ons ook uw producten reserveren, zodat uw producten klaar staan wanneer het voor u past om langs te komen! 

Ga hiervoor naar: www.apotheekteirlinck.be


Tot volgende maand! 

Groetjes,

Nathalie Teirlink 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin